PH 5 från Louis Poulsen

Poul Henningsen skapade år 1958 PH5 pga glödlampstillverkarnas ständiga förändringar av glödlampans form och storlek. Vid introduktionen av PH 5 skrev Poul Henningsen följande:

Efter 33 års någorlunda kristet uppförande har jag nu gått över till muhammedanismen i mitt förhållande till glödlampstillverkningen. Under en mansålder har jag trott att förnuft och hänsyn till konsumenten skulle segra, men nu har jag blivit fatalist. Jag accepterar ödet och har med Louis Poulsens godkännande konstruerat en PH-lampa där man kan använda alla sorters ljuskällor, från julgransljus till metalltrådslampor på 100 W. Ett lysrör skulle däremot bli för långt i den nuvarande formen!

PH 5 introducerades som en klassisk nyhet som med tiden blev kallad PH-lampan.

 

You may also like

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *