Lampe Gras Lampa hos Belysningsdesign

Lampe Gras

År 1921 utformade Bernard-Albin GRAS en serie lampor för användning i kontor och industriella miljöer. GRAS-lampan, som den senare kallades, var enastående i sin enkla, robusta och ändå väldigt ergonomiska design. Det finns inga skruvar eller svetsade leder i grundformen. År 1927 köpte företaget Ravel patentet och började producera GRAS-lamporna. Bernard-Albin Gras var en av de mest innovativa formgivarna från 20-talet.

Lampans funktionella estetik och speciellt utformningen av detaljer som armarna, stammarna, parenteserna och baserna var unika och långt före sin tid. Tidigt blev Le Corbusier uppmärksammad av lampans moderna design och användarvänlighet och blev en av Bernard-Albin GRAS mest entusiastiska anhängare med hjälp av lamporna i sina egna lokaler samt att använda dem i många arkitektoniska projekt över hela världen. Andra som Robert Mallet-Stevens, Jacques Emile Ruhlmann och Eileen Gray hänged med trenden.

Vidare använde välkända artister som Sonia Delaunay och Georges Braque även dessa lamporna i sina studios. För första gången i historien var en lampa lika populär i professionell som i folkets hem. Idag har Lampe GRAS-lampan blivit ett samlarobjekt över hela världen, framför allt i Frankrike, i USA och Japan. Bernard-Albin Gras talangfulla och visionära design har visat sig vara tidlös.

Du nu hittar dessa vackra lampor hos Belysningsdesign!

You may also like

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *